سال ٢٠٢٤ هم گذشت ، سالى. كه گذشت براى مردم ايران سالى سخت و كمر شكن بود. سال فقر و بى پولى و سال تاريكى بخاطر نبود برق و گاز و كمبود مواد خوراكى براى خانواده هاى بچّه دار سال گرانى و بدتر از گذشته سالى كه دلار به ٨٠ هزار تومان رسيد. سال اعدام جوانان بيگناه اعدام بيش از سيصد تن از سياسيون كه نشان از ركود اعدام هاى سياسى توسط در ايران خامنه اى بود. سالى كه رئيس جمهور قاتل را سرنگون كردن تا زنده بمانند . جالب آن زماني بود كه كشور رئيس جمهور نداشت و قيمت أرز هاى خارجى ثابت ماند!
امما در سطح جهانى هم سالى پر از حادثه بود.سالى كه حوادث و اتفاقات زيادى ،رقم خورد . از ترور «اسماعيل هنيه » رهبر سياسى حماس در قلب تهران تا كشتن حسن نصرالله در قلب بيروت ، كه اين خود اتفاق كوچكى نبود و تغيير رژيم سوريه را رقم زد.
سالى كه گذشت، سال به هلاكت رسيدن رهبران حماس(مانند یحیا سنوار) و حزب الله و تكه تكه شدن گروههاى تروريستى با سيستم پيچيده اى از سوى اسرائیل بود كه توانست با روشى تخصصى و پبچيده اش هزاران پيجر را نابود كند، پيجرهايى كه حزب اللهى هاى زيادى را زخمى كرده و تعداد زيادى راهى بهشت كرد! دخالتهاى حزب الله بعنوان گروه نيابتى از سوى جمهورى و آغاز عمليات هاى سازمانيافته در شمال اسرائيل باعث شد اسرائیل جبهه ديگرى را در منطقه باز كند ، تا كشتار رهبران حزب الله را ادامه دهد. اسرائیل علاوه بر نصرالله ، فرمانده جبهه جنوبی حزبالله لبنان، که پس از کشتهشدن ابراهیم عقیل از او بهعنوان یکی از جانشینان عقیل برای فرماندهی جبهه شمالی جنگ با اسرائیل نام برده میشد، را كشت .علی عبدالمنعم کرکی ۲۷ سپتامبر ۲۰۲۴ مطابق با ششم مهرماه ۱۴۰۳ در کنار حسن نصرالله کشته شد. وزارت خارجه ایالات متحده در سپتامبر ۲۰۱۹ او را در فهرست تحریمهایش قرار داده بود.نفرات بعدى:
هاشم صفیالدین بود، او ۶۰ ساله و چهره ارشد رهبری حزبالله لبنان، بود به عنوان جانشین حسن نصرالله تعيين شد. او که پسرخاله حسن نصرالله هم بود، شب سوم اکتبر ۲۰۲۴ مطابق با ۱۲ مهر ۱۴۰۳ یعنی تنها شش روز بعد از کشتهشدن دبیرکل حزبالله هدف یک حمله هوایی دیگر اسرائیل قرار گرفت و كشته شد
از ديگر رهبران حزب الله ميتوان نبیل قاووق نام برد از قدیمیترین اعضای حزبالله، او سالها مسئول مناطق جنوبی و نایبرئیس مجلس تنفیذی حزبالله، و همزمان عضو هیأت رئیسه جنبش امل بود.
محمد حسین سرور: فرمانده یگان هوایی حزبالله و مسئول پهپادهای تهاجمی و موشکهای نقطهزن این گروه، که ۲۷ سپتامبر ۲۰۲۴ یا ششم مهرماه ۱۴۰۳ در حمله اسرائیل کشته شد.
ابراهیم قبیسی: از فرماندهان حزبالله و یکی از چهرههای اصلی یگان موشکی این گروه در روز ۲۴ سپتامبر ۲۰۲۴ مطابق با سوم مهرماه ۱۴۰۳ در یک حمله هوایی به ضاحیه بیروت کشته شد.
ابراهیم عقیل: فرمانده عملیات حزبالله و از رهبران ارشد شاخه نظامی این گروه، که در حمله هوایی اسرائیل به ضاحیه بیروت در روز ۲۰ سپتامبر ۲۰۲۴ مطابق با ۳۰
شهریورماه ۱۴۰۳ کشته شد
احمد وهبی: فرمانده نیروهای ویژه حزبالله لبنان موسوم به «رضوان»، که در کنار چند فرمانده ارشد دیگر این گروه، از جمله ابراهیم عقیل، در حمله هوایی ۲۰ سپتامبر ۲۰۲۴ به ضاحیه بیروت کشته شد.
فواد شکر: این فرمانده ارشد حزبالله لبنان، که از سوی اسرائیل بهعنوان دست راست حسن نصرالله شناخته میشد، ۳۰ ژوئیه ۲۰۲۴ مطابق با نهم مردادماه ۱۴۰۳ در یک حمله هوایی به ضاحیه بیروت کشته شد.
محمد ضیف: این فرمانده ۵۹ ساله گردانهای عزالدین قسام حماس، دستکم هفت بار از اقدامات اسرائیل برای ترور جان سالم به در برده بود. او که گفته میشود در کنار یحیی سنوار، از طراحان اصلی حمله هفتم اکتبر بود، ۲۳ تیرماه ۱۴۰۳ مطابق با ۱۳ ژوئیه ۲۰۲۴، در یک حمله هوایی جنگندههای اسرائیلی به خانیونس کشته شد.
محمد ناصر: از فرماندهان ارشد حزبالله و مسئول عملیات این گروه در مناطق مرزی با اسرائیل بود. اسرائیل او را فرمانده واحدی میدانست که از جنوب غربی لبنان، خاک اسرائیل را زیر آتش گرفته بوده است. محمد ناصر روز سوم ژوئیه ۲۰۲۴ مطابق با ۱۳ تیرماه ۱۴۰۳ در یک حمله هوایی کشته شد.
طالب عبدالله: از فرماندهان ارشد و عملیاتی حزبالله لبنان. گفته میشود او همرده محمد ناصر و فرمانده جناح مرکزی نیروهای مرزی این گروه بوده است. او در روز ۱۲ ژوئن ۱۴۰۳ مطابق با ۲۳ خرداد ۱۴۰۳ در حمله اسرائیل کشته شد.
مروان عیسا: ۵۹ ساله و معاون فرمانده گردانهای عزالدین قسام، شاخه نظامی حماس و از طراحان حمله هفتم اکتبر به جنوب اسرائیل. او روز دهم مارس ۲۰۲۴ مطابق با ۲۰ اسفند ۱۴۰۲ در جریان یک حمله هوایی به تونلهای زیر اردوگاه آوارگان نصِیرات در مرکز نوار غزه کشته شد.
وسام الطویل: ۵۴ ساله که با نام جواد الطویل هم شناخته میشد، از فرماندهان ارشد نیروهای ویژه رضوان حزبالله لبنان بود. در روز هشتم ژانویه ۲۰۲۴ مطابق با ۱۸ دیماه ۱۴۰۲ در نتیجه حمله هوایی اسرائیل به خودروی او در روستای مجدل سلیم، کشته شد.
خضر علی مهنا: از فرماندهان ارشد یگان بدر حزبالله لبنان، که در روز ششم ژانویه یا ۱۶ دیماه ۱۴۰۲ در روستای کفر کیلا در شمال غربی سوریه هدف قرار گرفت و کشته شد. شش ماه پیش از او، برادرش ابراهیم علی مهنا از اعضای جنبش امل هم کشته شده بود.
صالح العاروری: ۵۸ ساله و معاون رهبر حماس و یکی از بنیانگذاران گردانهای عزالدین قسام، شاخه نظامی این گروه. او دوازدهم دیماه ۱۴۰۲ مطابق با دوم ژانویه ۲۰۲۴ در حمله پهپادهای اسرائیلی به ضاحیه در حومه بیروت کشته شد.
ابراهیم بیاری: فرمانده جناح مرکزی جبالیا گردانهای عزالدین قسام حماس، که بر عملیات این نیروها در شمال نوار غزه نظارت میکرد. او روز ۳۱ اکتبر ۲۰۲۳ مطابق با ۹ آبانماه ۱۴۰۲، کمتر از چهار هفته پس از آغاز جنگ، در جریان یک حمله سنگین ارتش اسرائیل به منطقهای مسکونی، که دستکم ۱۲۶ قربانی گرفت، کشته شد.
كشته شدن فرماندهان سپاه پاسداران:عباس نیلفروشان از سران نیروی قدس، که در کنار حسن نصرالله کشته شد؛
رضی موسوی، از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران و مسئول هماهنگی نظامی ایران و سوریه که ۲۵ دسامبر ۲۰۲۳ مطابق با چهارم دیماه ۱۴۰۲ در اقامتگاهش در منطقه سیده زینب در حومه دمشق کشته شد.
محمدرضا زاهدی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران در سوریه و لبنان که روز اول آوریل ۲۰۲۴ مطابق با ۱۳ فروردینماه ۱۴۰۳ در جریان حمله هوایی اسرائیل به کنسولگری جمهوری اسلامی در دمشق کشته شد.
همچنین در جریان انفجار پیجرهای حزبالله، مجتبی امانی سفیر جمهوری اسلامی هم مجروح شد. ایران هنوز میزان دقیق جراحت او را اعلام نکرده اما برخی گزارشها از آسیب جدی چشم این مقام دولتی حکایت دارند.
سرنگونى بشار اسد و باز شدن كريدورى براى اسرائیل:
پس از يازده روز مبارزه با بشار اسد، دمشق پايتخت سوريه به تصرف مخالفان در آمد. مخالفان اسد قبل از تصرف دمشق بسرعت شهرهای حلب و حما و حمص را در شمال و درعا و سویدا را در جنوب در کنترل گرفتند، آنها اکنون دمشق را تصرف و کنترل کشور را بهدست گرفتهاند. با موافقت ابومحمد جولانی رهبر هیئت تحریر شام، بزرگترین گروه مخالف، محمد غازی جلالی نخستوزیر اداره نهادهای کشور را ادامه خواهد داد . جلالی خواستار برگزاری انتخابات آزاد در سوریه شد. اكنون بايد ديد شورشيان و مخالفان بشار اسد ميتوانند در سوريه حكومتى دلخواه و يا دموكراتيك برقرار كنند؟
پس از سقوط حکومت بشار اسد، اسرائیل بارها اهداف نظامی را در سوریه هدف قرار داده است.اسرائیل ميگويد ما بايد مطمئن باشيم كه از هيچ طريقى به حزب الله ( لبنان) كمكى نميشود. در هيچ مرزى نبايد كمك به حماس و يا حزب الله شود . نگرانى ما از وضعيت كنونى سوريه هم هست كه رژيم ولايت فقيه دوباره به سوى سوريه( دمشق) بياييد اسرائيل إعلام كرد سوريه براى سورى ها و لبنان براى لبنانى ها!ما بايد مطمئن باشيم هيچ تهديدى براى مرزهاى ما وجود ندارد. همين سياست باعث شد اسرائیل پس از سرنگونى بشار اسد كنترل مناطق حساس مانند بلندى هاى جولان را در دست گيرد. پس از سقوط دمشق، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل گفت از آنجایی که ارتش عربی سوریه مواضع خود را رها کرده است، پیمان مرزی سال ۱۹۷۴ با سوریه از بین رفته و برای جلوگیری از هرگونه تهدید احتمالی، به ارتش اسرائیل دستور داده تا زمانی که با دولت جدید سوریه به توافق برسند، بهطور موقت کنترل خط مرزی ارغوانی را در دست بگیرد. [١] ارتش اسرائیل در سال ۱۹۷۴ از این خط مرزی خارج شده بود.
با اين اوصاف اسرائيل راههاى اسلحه رسانى به حزب الله لبنان توسط سپاه پاسداران را مسدود كرده است و كريدورى براى حمله به ايران را براى خود برپا كرده است. بايد گفت با برپايى اين كريدور حمله به ايران بسيار آسان شده است. با حمله قبلى به ايران توسط اسرائیل ، و با نبود سيستم پدافندهاى لازم و فروريزى ديوار صوتى،اسرائیل هر جايى را كه لازم بداند بمباران خواهد كرد. از طرفى اسرائيل،مشكلات سوخت گيرى گذشته را هم ندارد آيا خامنه اى چرخش ذليلانه خواهد كرد و از يك جنگى سراسر باخت جلوگيرى خواهد كرد يا به شعار هاى تو خالى گذشته خود ادامه خواهد داد؟آيا اسرائيل تا زمان روى كار آمدن ترامپ يعنى ٢٠ ژانويه ٢٠٢٥ به تاسيسات اتمى ايران حمله خواهد كرد يا منتظر ميماند تا ترامپ به كاخ سفيد واشنگتن اسباب كشى كند؟ آيا ترامپ و نتانياهو با جمهورى اسلامى مماشات خواهند كرد يا با زدن سر مار در تهران به ترور و آدمكشى خاتمه خواهند داد تا شايد خاورميانه به آرامش برسد و سال نو ترسايى نيكوتر شود؟
___________________________________________________________________
[١]ويكى پديا فارسى